София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Премиерът Денков връчи държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ на проф. Кирил Топалов

,,Това, което всички ни обединява, е оценката, че тази награда отива при един от красивите умове на България''

16 сПолитика 191 Марияна Стойчева

Премиерът акад. Николай Денков връчи годишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски“ на проф. Кирил Топалов, изтъкнат писател, драматург, киносценарист, литературен историк и критик, преводач, дипломат и общественик. Проф. Кирил Топалов бе отличен за неговия изключителен принос в развитието на националната културна идентичност и духовни ценности.

„В месеца на народните будители поздравявам всички съвременни просветители, които подхранват любовта към книгите и познанието. За мен проф. Кирил Топалов е книжовен човек, доказващ на практика, че интелектуалецът може да работи в сферата на науката и изкуството, без да изневерява на човешката добронамереност, с ясното разбиране, че животът е избор на позиция, заяви Кръстю Кръстев, министър на културата.

 „Това, което всички ни обединява, е оценката, че тази награда отива при един от красивите умове на България, който получава напълно заслужено признание, за това, че с интелекта си, с ненатрапчивото си присъствие и скромността си проф. Топалов показва как трябва да изглежда един интелектуалец, държащ на принципите, морала. Беше удоволствие и чест да се запозная с него през 2014 г. и оттогава да си дам сметка, че това ненатрапчиво присъствие променя всички нас и трябва да го уважаваме и ценим”, каза премиерът акад. Николай Денков.

„Благодаря за високата чест, която ми се оказа. Това за мен е най-голямата държавна награда, която я дава правителството, която я дава министерството, която я дава едно толкова компетентно жури. Това е наградата, която ме радва най-много. Аз съм посветил живота си на възрожденската литература”, благодари от своя страна проф. Топалов.

„Делото на Паисий Хилендарски е основополагащо в нашето духовно възраждане, защото той е първият, който успява да възстанови историческата памет на българския народ. Народът е като човека – изтрий му паметта и той става друг човек. Паисий е прозрял това още в средата на 18-ти век. Трябва да сме горди с това, което имаме, с държавата, в която живеем, с нейното минало и с бъдещето ѝ, което ни принадлежи.”

Държавната награда „Св. Паисий Хилендарски” е учредена с Постановление на Министерски съвет от 28 юли 2000 г.

Тазгодишният ѝ носител бе определен от комисия, ръководена от акад. Юлиан Ревалски, председател на Българската академия на науките.

Носители на приза са били проф. Вера Мутафчиева, акад. Светлин Русев, проф. Стефан Данаилов, Йордан Радичков, Богомил Райнов, Валери Петров, Димитрина Георгиева Гюрова-Савова, Надежда Драгова, акад. Людмил Стайков и др.

Снимка: БГНЕС