София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Приключи сертифицирането на машините за гласуване

"Не са били наблюдавани критични за изборния процес проблеми"

Готово е сертифицирането на машините за гласуване, което се извършва от няколко институции у нас, съобщава БНР. Крайният срок на одита изтича дни преди изборите - на 31 март. По време на сертифицирането е бил удостоверен типът машина за гласуване, проведени са функционални изпитания, както и тестове, свързани с информационната сигурност.

"Не са били наблюдавани критични за изборния процес проблеми", увери председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ Атанас Темелков. И добави: „Нямаме някакви притеснения или нещо, което до настоящия момент е тревожно“. Срокът за представяне на окончателния доклад пред ЦИК – 31 март, ще бъде спазен, смята Атанас Темелков.

"Ако спре токът, машината е осигурена с външно, акумулаторно захранване", поясни на свой ред главният секретар на Българския институт по метрология Златко Халваджиев. Това захранване осигурява работа минимум половин час. По думите му всяко започнало гласуване по време на спирането на тока ще бъде довършено, тъй като това го позволява технологията на самите машини. Увери, че няма да има проблем с дезинфекцията на сензорния дисплей на машините и на картите, тъй като това ще става със спирт 75% по указание на производителя.

В лабораторията за електромагнитна съвместимост е било проведено подробно изпитване на машините за това може ли да се наруши тайната на вота. „Това беше най-щекотливият въпрос, който трябваше да разискваме. Заключението, предоставено от експертите, гласи, че разкриването на вота на конкретен избирател по електромагнитен път е затруднено до невъзможност.“, каза още той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!