Начало Новини Предавания На живо

ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ СПОЛЕТЯХА СВЕТА

ВУЛКАН, ТАЙФУН И ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ УДАРИХА ИНДОНЕЗИЯ, ЯПОНИЯ И СОЛОМОНОВИТЕ ОСТРОВИ
пропускане

ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ СПОЛЕТЯХА СВЕТА

ВУЛКАН, ТАЙФУН И ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ УДАРИХА ИНДОНЕЗИЯ, ЯПОНИЯ И СОЛОМОНОВИТЕ ОСТРОВИ

5 годиниОбщество 14 Боряна Райчева


Няколко природни бедствия сполетяха света само за едно денонощие.

Пет летища и едни от най-популярните острови в света Бали и Ломбок бяха затворени от индонезийските власти, заради изригването на вулкан. Вулканът Раунг в Източна Ява изригва от около седмица, принуждавайки властите да отменят редица полети от и до Австралия.
Говорителят на летищния оператор „Ангкаса Пура 1“ Фарид Индра Нуграха заяви, че не се знае точно колко пътници са засегнати и че Индонезия е отменила всичките си полети от различни летища. Говорителят на националния авиопревозвач „Гаруда“ Ихсан Росан посочи, че Бали е техният втори по големина възел и това ще засегне също и техните международни свързващи полети.

22-ма души пострадаха и около 15 700 домакинства останаха без ток в южната японска префектура Окинава заради тайфуна "Чан-Хом". Скоростта на вятъра в епицентъра на бедствието е 40 м/сек, а поривите достигат 60 м/сек. Японската метеорологична агенция предупреди, че височината на вълните в района на островите Амами може да достигне до 12 метра. На 11 юли в района се очакват проливни дъждове.
Фериботи и пътнически кораби от пристанищата на Окинава са спряни, 88 полета на авиокомпаниите All Nippon Airways, Japan Transocean Air, Ryukyu Air Commuter, Solaseed Air бяха отменени.

Соломоновите острови бяха ударени от земетресение с магнитуд 7. Трусът бил на дълбочина 20 км. Няма опасност за цунами. Няма информация за жертви и щети.