София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Проф. Асена Сербезова: Недостиг на лекарства има, не бива да го отричаме

Председателят на Българския фармацевтичен съюз с експертен коментар
25 сЕвроком 623

"Недостигът на лекарства е нормално явление. Трябва да го управляваме адекватно и не бива да го отричаме. Ще направя и аналог с проверката, която беше разпореден от Върховна административна прокуратура. Това каза председателят на Българският фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова пред БНТ. 

По думите й недостиг има за някои лекарства и затова здравният министър е организирал срещата между фармацевтите и търговците на едро, както и производител на нискомолекулен хепарин. "Целта на тази среща беше да се създадат канали, чрез които да се гарантира, че бременни с придобита или вродена тромбофилия ще получат нужните лекарства. Искам да попитам ако няма недостиг каква беше целта на тази среща".

Проф. Серебезова каза, че се забелязва недостиг на някои антибиотици и на нискомолекулен хепарин, жизнено необходим за някои бременни. Тя коментира и дефицита на лекарства в аптечната мрежа като изтъкна три възможни хипотези за това: някои търговци на едро да изнасят лекарства поради интерес от ценовата разлика, липса на система, която да следи наличностите в мрежата, както и повишеното потребление поради епидемичната ситуация.

"Няма в момента заповед, която да ограничава износа на лекарства. Фармацевтичният съюз неколкократно е предлагал различни законодателни проблеми, които да не поставят фармацевтите в ситуация, в която да правят моралния избор дали върне човек, който има нужда от лекарства или да поеме риск от глоба от няколко хиляди лева", каза още тя.