София 1 °C София 1°C - лека мъгла Велико Търново -1 °C Велико Търново -1°C - мъгла Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - разкъсана облачност

Проф. Балтов: 30% от учителите искат да се ваксинират

Според шефа на “Пирогов” някои страни не искат да използват ваксината на “АстраЗенека” заради незавършено проучване
10 мОбщество 364 Златина Петкова

“За учениците беше изключително важно да тръгнат на училище, а за моловете и фитнесите бяха направени специални препоръки. Заведенията за обществено хранене в моловете не са отворени. Хората обаче не спазват мерките, нека да видим какви ще са данните тази седмица. Ако започне експоненциално да нараства броят на заразените и на хоспитализираните, следва да се въведат отново ограничения”,  заяви пред БНТ директорът на болница  "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Професор Балтов обясни и отказа на някои страни да използват ваксината на "АстраЗенека". Според него това се дължи на проучване, което все още не е приключило.

“В САЩ тече трета фаза на клинични изпитвания на ваксината на "АстраЗенека". Това проучване ще излезе не по-рано от края на февруари. Щабът ще прецени на кого ще се слага ваксината на "АстраЗенека", но вероятно след резултатите от проучването ваксината ще се одобри за  всички хора над 18 г.”, каза още директорът на "Пирогов".

30% от учителите искат да се ваксинират, заяви той.

Много е важно да се достигне колективен имунитет. Всичко зависи от това колко хора желаят да се ваксинират. Следващите месеци ще засилим изключително много ваксинирането. Вчера в “Пирогов” са ваксинирани 30 човека, допълни Балтов.

"Тази седмица се чакат нови количества и от трите ваксини. Буквално личните лекари могат да започнат от утре ваксинацията с ваксината на Астра Зенека, защото тя е лесна от логистична гледна точка", коментира той.

Той е категоричен, че ваксината ще помогне за масовия имунитет. Няма болници, които да са закрили ковид отделенията си, посочи той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!