София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Проф. Радостина Александрова: Може да се наложи поставянето на повече от три дози

"Не трябва да се изненадваме от различните варианти"
1 мЗдраве 476 Мирослав Митков

Биологът и вирусолог проф. Радостина Александрова заяви пред телевизия Bloomberg, че появата на новия вариант на COVID-19 "Омикрон" изважда темата доколко са валидни ваксините като продължителност. Не трябва да се изненадваме от различните варианти и може да се наложи и поставянето на повече от три дози, смята проф. Александрова.

Появата на новия вариант на коронавируса е притеснителна, но в никакъв случай не е повод за паника. По-голямата част от мутациите на Омикрон са в механизма, чрез който вирусът се свърза с човешките клетки, което може да окаже влияние как имунната система реагира на вируса. Докато вирусът се предава от хора на хора, ще възникват нови варианти, но за момента вирусът не е толкова изменен, че да се говори за напълно нов щам, за който ваксините може да не са толкова ефективни, заяви проф. Александрова.

Тя посочи още, че независимо от мутациите, очакванията са, че пълният ваксинационен курс ще може да предпазва от тежко преминаване на заболяване, предизвикано от Омикрон варианта.

"Въпреки че боледуват по-леко, децата може да се разболеят много сериозно", предупреди проф. Александрова и добави, че те са особено уязвими, ако имат съпътстващи заболявания.

"Особено засегнати са хора в по-младата възрастова група – 20–30 години, които са най-силно социално активни и с най-ниско ваксинационно покритие", каза още тя.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!