София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Прокурорите в Бургас също на протест

"Промените не съответстват на Конституцията"
3 мПравосъдие 748 Мирослав Митков

И прокурорите от Бургас се събраха на мълчалив протест пред Съдебната палата в морския град.

"Изразяваме мълчаливо своята загриженост, несъгласие и недоволство от поредните опити да бъде уязвена независимостта на съдебната власт и в частност на прокуратурата. Промените не съответстват на Конституцията и застрашават сериозно върховенството на закона", заяви ръководителят на АП Любомир Петров.

Петров бе категоричен, че откакто е прокурор никой политик или ръководител не му се е обаждал, за да му каже какво да прави и как да си върши работата. Той изрази мнение, че вмешателства в работата на съдебната власт са крайно недопустими.

„Изразявам тревогата на всички колеги от готвените промени. На първо място те би следвало да се случат след широка обществена дискусия, каквато е препоръката на Венецианската комисия. Необходимо е да се разискват и в професионалната общност. Това, което е смущаващо за нас, е че не се отчита рефлексията на промените върху съдилищата и прокуратурите с обща компетентност. Категорично работата им ще бъде меко казано затруднена“, заяви шефът на ОП- ГеоргиЧинев.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!