София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Променят критериите за браншовите организации в Съвета по животновъдство

Ще има обществено обсъждане до 26 април
45 сОбщество 192

Променят се критериите, на които трябва да отговарят браншовите организации, участващи в Съвета по животновъдство.

Проектоправилникът, публикуван за обществено обсъждане, регламентира, че в Съвета ще могат да се включат само организации с регистрирани местни структури в поне 30 на сто от областите в страната.

Съветът по животновъдство, председателстван от министъра на земеделието, дава становище по законопроекти и други нормативни актове, дава предложения при разработването на стратегии и програми за развитие на сектора, предлага мерки за преодоляване на нелоялната конкуренция в животновъдството и обсъжда производството, преработката, изкупуването и качеството на продукцията.

Тези ангажименти са разписани в проекта за правилник, който подлежи на обществено обсъждане до 26 април.

Документът предвижда в съвета да участват само национално представени организации, които имат регионални структури с членове в не по-малко от 30 процента от областите на  страната, а членовете им отглеждат минимум 15 на сто от съответния вид животни в България.

Това ограничение се налага, тъй като животновъдството е секторът с най-много организации, а за някои от тях не е ясно кого представляват.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!