София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Протести в Бразилия срещу президента Жаир Болсонаро

Демонстрацията е третият антиправителствен протест за два дни

15:51 ч. 17.08.2019 г.Общество 17

Десетки хиляди жени излязоха на улиците на столицата Бразилия в сряда в знак на протест срещу политиката на президента Жаир Болсонаро. Демонстрацията е третият антиправителствен протест в града за два дни.

Организаторите заявиха, че в демонстрациите са участвали 100 000 души, а полицията заявила, че цифрата е около 20 000. И в двата случая това е най-големият протест в Бразилия след като през януари беше избран Болсонаро.

Протестът последва голямо събрание на жени индианки, което се състоя във вторник. Те пътуваха до столицата, за да изразят възмущението си от ​​"геноцидната политика" на Жаир Болсонаро срещу потомците на Бразилия. Държавният глава иска да отнеме част от резерватите, в които живеят местните. Площите ще бъдат използвани за минно дело и крупно земеделие.

Като носеха лъкове, стрели и копия, местните жени тръгнаха към Конгреса, държейки знаме, което гласеше „съпротивлявай се, за да съществува“.

Крайно десният президент Болсонаро се хвалеше с одобрението на 55% от бразилците, когато влезе в длъжност, но той видя, че подкрепата намаля, тъй като в момента няколко анкети поставят оценката му за одобрение около 30%.