София 7 °C София 7°C - разкъсана облачност Велико Търново 7 °C Велико Търново 7°C - предимно ясно Пловдив 9 °C Пловдив 9°C - предимно облачно Варна 9 °C Варна 9°C - предимно облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - предимно ясно

Протестиращите ресторантьори: Искаме публичен дебат с министъра на здравеопазването

Те отбелязват факта, че няма логика да се отварят сектори с два пункта по-рискови от техния
3 мЕвроком 704

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията искат публичен дебат с министъра на здравеопазването.

Повод според тях е, че в последните месеци са станали свидетели на умишлено и целенасочено внушаване на мнение сред обществото, че заведенията са най-опасни за разпространението на Covid-19 и всичките му мутации.

Те отново отбелязват и факта, че няма логика да се отварят сектори, които са с два пункта по-рискови от техния. Защото не виждаме логика един сектор да работи, а друг - не, при положение че са с еднаква степен на риск.

Ето го цялото писмо:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН АНГЕЛОВ,
В последните месеци станахме свидетели на умишлено и целенасочено внушаване на мнение сред обществото, че заведенията са най-опасни за разпространението на Covid-19 и всичките му мутации.
Капакът на тенджерата (ще ни извините, но все пак сме представители на ресторантьорския и развлекателния бранш) дойде, когато от НОЩ заявиха, че се ръководят по специална тексаска скала, според която посещението на ресторант е с най-висок риск от заразяване с вируса. Това не е истина и Вие го знаете, въпреки че го изрекохте в национален ефир! И ако си позволявате да подвеждате обществото за толкова леснопроверими неща, то тогава как да Ви вярваме за всичко останало?! Защото според въпросната тексаска скала, ресторантите са на 7-ма, ПОДЧЕРТАВАМЕ - 7-ма позиция по деветобалната система!
С цялото си уважение към колегите, принудени сме да изредим част от най-опасните активности. С най-висока СТЕПЕН НА РИСК 9: посещение на концерт или спортен стадион. СТЕПЕН НА РИСК 8: посещение на кино/театър, посещение на увеселителни паркове, посещение на фитнеси. СТЕПЕН НА РИСК 7: игра на футбол, баскетбол, пътуване със самолет. Тук в негативната класация най-накрая идва и посещението на ресторант, а непосредствено след него са упоменати фризьорските салони. С две степени на риск по-малко и оценка 5 е посочено пазаруването в МОЛ.
Водени от горното, стигаме до заключението че, ако сте се ръководили по тази графика, то излиза - първо, че ни лъжете и, второ, че обслужвате скрити, лични или на трети лица интереси! Защото не виждаме логика да отваряте сектори, които са с два пункта по-рискови от нашия, а бяхме затворени едновременно. Защото не виждаме логика един сектор да работи, а друг - не, при положение че са с еднаква степен на риск.
С оглед на гореизложеното, искаме да Ви поканим да публичен разговор, в който да ни отговорите на събралите се безброй въпроси, относно това, защо ние сме браншът, затворен най-дълго без ясни правила и, според нас, абсолютно необосновано. Ще се радваме да получим Вашите отговори на живо, за да не остават никакви съмнения в тези близо 450 000 български граждани, които са без работа, свързани пряко и косвено със затворените заведения. За тях е важно да разберат защо се налага да търпят дискриминацията, както и докога е необходимо това.
Вярваме, че към подобна наша публична среща ще има сериозен обществен интерес.
Очакваме Вашия отговор!
 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!