София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 5 °C
Варна 6 °C
Бургас 9 °C
Начало Новини Предавания На живо

Първанова: Като манипулират общественото мнение, поне да избираха по-умни говорители

Коментар във Фейсбук
2 мЕвроком 10798

ДЮС, МАМА, ДЮС, ТО СЕМПЛОТО НЕ Е ЗА НАС

Като манипулират общественото мнение, поне да избираха по-умни говорители. В цитата* по-долу прозира следната истина - само ден след началото на масовата ваксинационна кампания тепърва ще установяваме:
1. Колко време ще ни пази ваксината;
2. Колко ще е ефективна;
3. Какви нежелани реакции има;
4. Ще се проследяват 1000 души след 2 и 6 месеца, и след 1 и 2 години;
5. На всичко отгоре, проследяването по горната точка щяло да съвпадне с масовата имунизация през април?!?
Както и да го погледнем, това си е отвсякъде третата фаза на едно класическо клинично проучване, така както се прави по установените правила. След като премине този период, в който то ще бъде извършено под привидния предлог за загрижесност към хората на първа линия, данните ще бъдат подадени за официална регистрация на ваксината във FDA/USA. Към момента тя има разрешително за употреба при условия на спешност, но не и редовна регистрация. Предполагам, междувременно някои нежелани ефекти ще бъдат усъвършенствани и коригирани.
Много интелектуално инсуфициентно е да обясняваш как трябва да се ваксинират 70-75% от населението, за да се усети положителен ефект на защита за цялото общество, а в същото време дори и при задължителна ваксинация да има по-малко от 55% възможно подлежащи (защото толкова остават като махнем децата, за които вакснината не се препоръчва, противопоказаните поради инфекциозни, хронични и автоимунни заболявания, болните в момента и преболедувалите от Ковид-19). Отделно има и не малък брой хора, които не биха се ваксинирали на този етап, или с тази ваксина, или по принцип. Изобщо не искам да коментирам броя на медиците, които отказват да се ваксинират, както и моралната страна на въпроса - как ще препоръчват на други да го правят или ще им прилагат ваксината ако на себе си не са я поставили и след като имат медицински или други съображения за самите себе си дали ще ги прилагат по същия стандарт и за останалите хора.
Излиза, че при подобни данни, изначално е ясно - зададената цел 70% да бъдат ваксинирани е непостижима по дефиниция! Малко е неудобно да се споменава как ще ни ваксинират във фургон с капацитет 84 души на ден и военна палатка отпред, в която да си чакаме реда. Задача за трети клас: колко фургона са нужни, при капацитет 84 човека на ден, за да бъдат ваксинирани 5 милиона души в рамките на 3 месеца?
Водевилът с тайното транспортиране на ваксините от границата в бус за кренвирши, складирането им в антикварен хладилник ЗИЛ с катинар, тържествено отразеното стоварване на фризера със спасителната пратка с капака надолу и публична ПР акция с ваксиниране на минитъра на здравеопазването в присъствието на поп е направо холивудски сценарий за супер касов, единствен по рода си, комедиен трилър.
Дали наистина става дума за защита от Ковид-19 или нещо съвсем различно?
Остават едни много неудобни въпроси. Защо ще се ваксинираме масово чак през април, когато започва спад на заболяемостта от сезонни вирусни инфекции, в т.ч. коронавирус? Да не говорим, че до тогава още повече хора ще са преболедували и ще намалее много под 50% и без това непостижимият процент на всички, които могат да бъдат изобщо ваксинири. За какво са тогава всичките тези призиви за солидарност и заплахи за тежките последици при неваксиниране на 70% от хората? Тази ваксина ще ни защитава ли и за следващия грипен сезон 2021/2022 или тогава ще ни обяснят как, заради поредния нов щам на коронавирус, трябва отново да се ваксираме с поредното чудо? Още колко години може да работи този модел?
Очевидно, отговорът е в приключването на трета фаза от клиничното проучване на ваксината, участието в което няма как да стане доброволно ако няма нагнетяване на страх и паника, манипулиране чрез неистини и фалшиви мотиви. Какви времена настъпиха, човек да се чуди кое в случая е яйцето и кое кокошката - дали фарма индустрията корумпира правителства или подкупни политици се възползват от ситуацията⁉️
А това да си продадеш за много пари ваксината по време на проучване, вместо да платиш за неговото осъществяване, и също така да не покриеш щетите при настъпили неблагоприятни последици за живота и здравето, на всичкото отгоре правителството да ги прехвърли на данъкоплатците, които плащат и ваксините и организацията по прилагането им, си е направо виртуозно изпълнение - много печелившо и безобразно цинично‼️
Дали от Пилат Понтийски го взехте този пример как да си измивате ръцете за чужда сметка⁉️
* "Трябва да видим за какъв период ваксината ни пази, колко е ефективна и какви нежелани реакции има. У нас трябва да се проследят поне 1000 души. Ще се правят изследвания на контактната група на два месеца, шест месеца, година и две години, след втората доза ваксина, обясни Кунчев. Към момента са регистрирани много малко и слаби реакции, предимно болка на мястото на убождането. Засега ваксината има много добър профил на безопасност. Очаква се проследяването у нас да започне от април, като то ще съвпадне с масовата имунизация", каза Кунчев.

Антония Първанова