София -0 °C
Велико Търново 1 °C
Пловдив 2 °C
Варна 2 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Путин: Русия ще подпомага САЩ в борбата с тероризма

Развива се сътрудничество между двете страни

Путин: Русия ще подпомага САЩ в борбата с тероризма

Развива се сътрудничество между двете страни

1 месецПолитика 146Габриела Ганева


Путин увери, че Русия ще подпомага САЩ в борбата срещу тероризма, предаде ТАСС. Причината е, че руският президент е благодарен за предоставената от САЩ информация, която е подпомогнала за предотвратяването на атентат там.

"Без съмнение сме признателни на нашите партньори за подкрепата, за професионалната им солидарност в борбата с общата заплаха. Без съмнение ще им отвръщаме по същия начин", заяви руският президент.

Още от миналия месец, след като държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че търси сфери за обща работа с Русия, започна да се развива сътрудничеството между двете страни.

Все повече се търсят ресурсите на международната банка данни за противодействие на тероризма. Миналата година в дейността й се включиха още 7 специални служби на чуждестранни държави и един специализиран орган на международна организация.

"Броят на запитванията, главно от партньори в чужбина, нарасна с 2,6 пъти, горе-долу от 10 000 на 26 000, каза Путин. Това информационно взаимодействие сериозно повишава ефективността на антитерористичните усилия", изтъкна президентът на Русия.

Припомняме, че благодарение на получени данни от ФБР на 27 декември миналата година, в Санкт Петербург бяха арестувани двама привърженици на "Ислямска държава", подготвяли кръвопролитни атентати през новогодишните празници.