София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 10 °C
Варна 10 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Радомир празнува бозата

Денят е под надслов „С боза, гозба и песен“
7 месецаЛюбопитно 685 Боряна Райчева

Прекаляването с консумацията на боза в Радомир днес е не просто позволено, но и желателно, шегуват се местните. Причината – за четвърти път любителите на напитката в града отбелязват празника на бозата. Тази година той е под надслов „С боза, гозба и песен“.
 
В рамките на честването са предвидени множество прояви. Сред тях са етнографска експозиция на съдове, използвани за производството на боза, изложени в „Стойчовата къща“., възстановка на пазарен ден на стария пазар, както и традиционното хоро, станало запазена марка на този празник.
 
За доброто настроение на посетителите актьорът Димитър Димитров ще се превъплъти в популярния измислен герой - бай Илия Бозаджията, чиято двуметрова фигура се издига в центъра на Радомир. 
 
Поетът Георги Евдокиев пък е написал специално стихотворение за бай Илия, а местен композитор е направил музика към него, за да го превърне в химн на бозата. Радомирци уверяват, че белокаменната фигура на капелатия мъж с гюмче за боза в ръка, е единственият паметник на бозаджия в света.
 
Празникът на бозаджийския занаят ще бъде гарниран  и с кавърма по радомирски, приготвена от най-добрите местни готвачки.