София 5 °C София 5°C - облачно Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - облачно Варна 5 °C Варна 5°C - облачно Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

РЕАКЦИЯ: В Русия подадоха първи иск срещу мобилизацията

Заявлението за съдебно производство все още не е прието

19 сВойна 497

Фрунзенският районен съд на Санкт Петербург регистрира първото административно дело срещу военния комисариат и наборната комисия. Жалбоподателят твърди, че решението на наборната комисия е незаконосъобразно и настоява да бъде освободен от мобилизация. Това съобщи съвместната пресслужба на съдилищата на Санкт Петербург.

В делото, заведено от Даниил Бакалински, се казва, че на 22 септември той е дошъл във военната служба за регистрация и записване, за да „изясни документите за военна регистрация“. Ищецът твърди, че същия ден, без медицински преглед, без да е изяснено наличието на основание за отсрочка или освобождаване от наборна служба, му е връчена призовка да се яви в комисариата, за да бъде изпратен до мястото на военната служба. Призовката е връчена за 22 септември вечерта.

Бакалински подчерта, че не е съгласен с решението на комисията и моли съда да признае решението за мобилизацията за незаконно. Освен това той добави, че тъй като военната служба противоречи на неговите убеждения, той е подал молба за алтернативна военна служба. Ищецът също поиска спиране на решението на наборната комисия за времето на процеса.

Пресслужбата съобщава, че заявлението за съдебно производство все още не е прието.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!