София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Решение на ЦИК за декларациите за вота в чужбина може да породи политическо напрежение

Вижте подробности!

3 мПолитика 189 Рая Златинова

ЦИК въведе ново решение за декларациите, чрез които избирателите в чужбина обявяват, че не са и няма да гласуват на друго място, а в избирателната секция, в която са подали гласа си. Според методическите указания няма да е нужно въпросният документ да се попълва от гражданите на място.

Въпросните декларации стават често повод за политически недоразумения на всички избори в чужбина. Става въпрос за това, че някои наши съграждани, които живеят зад граница, не могат самостоятелно да ги попълнят, защото не познават достатъчно българския език. Този проблем е най-сериозен сред гласуващите в южната ни съседка Турция. Така често националистическите партии да нападат ЦИК, защото държат на това декларациите да се попълват на място, пред секционните комисии. Последващият проблем идва от това, че някои избиратели могат да бъдат отблъснати да гласуват по този начин.

Това решение ще създаде напрежение сред тези, които не изпитват проблеми с попълването, защото целия процес ще се забави значително. 

Сега в указанията на ЦИК изрично е записано, че „декларацията ще се приема, независимо къде е попълнена или подписана от избирателя”, като  това на практика означава, че гласоподавателите могат предадат предварително попълнени документи в секцията.

От своя страна, това ще породи раздразнителността на националистите, които винаги са твърдели, че така някои избиратели ще оставят на странични лица да им попълнят декларациите, а това може да насърчи груповият вот, какъвто се наблюдава в Турция.