София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Reuters разкри как Ердоган ни е отмъкнал Volkswagen

Президентът на Турция тайно преговарял с шефа на немския концерн

Reuters разкри как Ердоган ни е отмъкнал Volkswagen

Президентът на Турция тайно преговарял с шефа на немския концерн

9 месецаИкономика 33 Боряна Райчева


Анкара е сигурна, че германският автомобилен гигант Volkswagen (VW) ще изгради завод в Турция, а не в България, коментирали са три източника на агенция Reuters.

Новината идва седмици, след като в интервю за Евроком министърът на икономиката Емил Караниколов увери, че България е в играта и не е спирала преговорите с VW.

Но очевидно е, че "изключително положителната" според Reuters среща между топмениджър на концерна и президента Реджеп Тайип Ердоган е променила ситуацията.

„Вече няма проблем да мислим, че инвестицията ще е в Турция. Това ще бъде обявено след окончателните корекции“, казва източник в Анкара.

Турският лидер и топмениджър на VW са преодолели „повечето проблеми по време на срещата“. Източник от концерна потвърди, че Ердоган се е видял с главния изпълнителен директор на VW Херберт Дийс.

„Имаше някои малки проблеми, като данъчното облагане на автомобилите, които ще се продават. На срещата беше постигнато почти пълно съгласие“, каза турският източник. "Ако няма проблем в последната минута, инвестицията ще е в Турция", добавя той.

Високите турски данъци върху по-мощните коли ограничават местните производители с мотори под 1.6 литра. Според източник, Анкара „търси формула за справяне с проблемите на VW, без да поставя в неизгодно положение другите“.

Става дума за Fiat, Renault, Ford, Hyundai и Toyota, произвели над 1.3 млн. моторни превозни средства в Турция през 2018 г.