София 5 °C София 5°C - облачно Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - облачно Варна 5 °C Варна 5°C - облачно Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

РИА: Америка се отказа да спасява Европа

"Съединените щати разтръбиха на всеки ъгъл, че ще спасят съюзниците"

18 сАнализи 3957 Калоян Ненчев

"Точно в момента, когато лятото току-що е свършило, а зимните студове още не са се сетили да започнат, прехваленото западно единство се пука по шевовете. В чуждестранната преса се разпространяват многобройни интервюта с ръководители на американски петролни и газови компании, където те директно и без никакво двусмислие заявяват, че няма да могат да спасят Европа от недостиг на въглеводородни енергийни източници и тя трябва да се подготви за сериозни изпитания, включително производствени съкращения и спирания на тока", това пише в своя анализ Сергей Савчук, автор в РИА "Новости".

"Несъмнената ирония на ситуацията се състои в това, че именно Вашингтон активно настояваше и на практика изискваше от Брюксел да въведе всички възможни ограничителни мерки срещу доставките на руски въглища, нефт и газ. Очакваше се налагането на ембаргото да срине руската икономика и да пресуши бюджета, който, както мнозина смятаха, се основава единствено на валутни инжекции от продажбата на енергийни ресурси, по-специално на Европа, която исторически е била ключова пазар за руския износ. Съединените щати разтръбиха на всеки ъгъл, че ще спасят съюзниците, като увеличат трансконтиненталните доставки на собствен шистов петрол и втечнен газ, и следователно няма абсолютно нищо, от което да се страхуват", допълва още той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!