София 14 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 14 °C
Варна 17 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Роми сякоха с мачете мъж в Роман

ВМРО с позиция относно инцидента

Роми сякоха с мачете мъж в Роман

ВМРО с позиция относно инцидента

21 сКрими 1534 Боян Марков


Роми са нападнали и посекли с мачете мъж в Роман след битов скандал. За това информира народният представител от ВМРО Красимир Богданов след подаден към него сигнал. 

"Крайно време е правителството да приеме Концепцията за интеграция на маргинализираните цигански общности." Това е позицията, с която излизат депутатите от ВМРО след скандала.

Действието се е развило на 14 септември в Роман. Калин Христов е забелязал млад ром да се навърта около къщата му в следобедните часове. Има данни, че лицето е влизало с взлом в имота преди няколко месеца с цел грабеж.

Собственикът на имота е потърсил сметка на лицето, като при възникналото пререкание е ударил няколко шамара на рома, вследствие на което получава заплахи, че ще бъде заколен. По-късно, около 19.30ч младият ром идва отново заедно с баща си и дядо си. 

Калин Христов работи като охранител и притежава пистолет. Въпреки това, той не го е използвал. Ромите са извадили мачете и с него са нанесли удари по главата и по ръцете на Калин. Благодарение на намесата на съседи, охранителят се отървава с наранявания.

Христов е приет в неврохирургията на столична болница с рани по главата, прерязани кръвоносни съдове и сухожилия. След тежката операция не е ясно дали ръката му ще може да се възстанови.

Ето и част от коментара на ВМРО по повод инцидента:

"Даваме гласност на поредната брутална саморазправа на маргинални групи с обикновени граждани едва днес, тъй като Калин беше изписан вчера от болничното заведение. 

Излишно е отново да изброяваме дългия списък с убитите, изнасилените, пребитите и ограбените от самозабравили се маргинални индивиди. Ами грабежите и незаконната сеч?

Това вече не трябва да се търпи! Неслучайно от години настояваме да се разширят пределите на неизбежната отбрана. 

Напълно подкрепяме и зачестилите акции на прокуратурата срещу организирани групи и кланове цигани, които вилнеят из селата. Но очевидно е вече за всички, че с частични действия ситуацията в страната не може да бъде овладяна.", се казва в част от изявлението на партията.