София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Румен Порожанов си купил апартамент за 54 000 лв.

Съсобственик е и на голяма къща, за която не е платил нищо

10:07 ч. 08.05.2019 г.Общество 15

Цели два скандала вече клатят стола на земеделския министър Румен Порожанов - след "Вилагейт", той се оказа замесен и в "Апартаментгейт".

Порожанов се е уредил с огромно жилище на смешна цена в престижен квартал на София. Това показва имотната декларация на министъра, подадена пред Сметната палата през 2017 г.

В нея министърът на земеделието посочва, че е купил апартамент от 247 квадратни метра през 2004 г. За просторния имот е платена нищожната сума 54 016 лв.

Сметките показват, че квадрат от жилището му е струвал едва 218 лв., което е далеч от пазарните цени на имотите в столицата дори през 2004-а.

Според официалните данни на Националния статистически институт средните цени на жилищата в София през 2004 г. се движат от 900 лв. до 1095 лева на квадратен метър, или пет пъти над платената от Порожанов цена.

Имотът на министъра се намира в престижния столичен квартал “Борово”.

Именно пред него през декември 2011 г. двама маскирани пребиха Румен Порожанов, който тогава беше шеф на Държавен фонд “Земеделие”.

Нападателите го причакали във входа на блока, където живее, и го пребили жестоко пред асансьора.

След побоя маскираните избягали в тъмното, без някой да ги забележи.

Освен огромното жилище през същата 2004-а Порожанов купува и гараж от 20 квадратни метра за сумата от 3652 лв.

Година по-късно настоящият земеделски министър придобива още един гараж – от 30 квадратни метра - този път, без да плати за него нито лев, или поне така се твърди в имотната му декларация.

Той е и съсобственик на половината от къща от 124 квадратни метра в София, която също е придобита за 0 лева.

Днес Румен Порожанов трябва да се яви като свидетел в Специализираната прокуратура по делото за злоупотреби с еврофондове срещу Миню Стайков.

Министърът ще бъде разпитан в качеството му на директор на Държавен фонд "Земеделие".