София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Руското МвнР се смути от обвиненията на Турция

Анкара обвини Русия и САЩ в неизпълнение на обещанията

6 месецаПолитика 24 Боряна Райчева


Изявлението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу за предполагаемото неизпълнение от страна на Русия на обещанията по отношение на Сирия предизвика смущение в Министерството на отбраната на Русия. Това съобщи официалният представител на руския военен отдел генерал-майор Игор Конашенков.
Ден по-рано турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара все още е решена да изтласка кюрдските групировки, които смята за терористични от турско-сирийската граница.
Според него Анкара е готова да възобнови военната операция "Източник на мира" за тази цел. В същото време Чавушоглу обвини САЩ и Русия, че не изпълняват споразуменията за Сирия. През октомври руският президент Владимир Путин и турският лидер Реджеп Тайип Ердоган решиха да патрулират съвместно в Северна Сирия.
„Искаме да ви припомним, че Русия напълно спази и продължава да прилага разпоредбите на меморандума от Сочи„ За взаимното разбирателство между Руската федерация и Турция “от 22 октомври 2019 г. Разделянето на конфликтните страни беше осигурено предварително, а съвместно патрулиране с турските въоръжени сили се осъществява при патрулирането на границата на Сирия - каза генералът.
За нормализиране на ситуацията в граничните райони на Сирия, според Конашенков, се разполагат допълнителни сили на руската военна полиция, докато полевите болници са разположени, за да оказват медицинска помощ на цивилни.
"Благодарение на набора от мерки, които се изпълняват от Руската федерация, беше възможно значително да се стабилизира ситуацията в региона. А изявлението на турския външен министър, призоваващ за избухване на военни действия, може само да влоши ситуацията в северната част на Сирия", отбеляза Конашенков.