София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Сандов: РИОСВ-Благоевград стартира производство за нарушенията в „Мелнишките пирамиди“

"Те са уникално място и трябва да го пазим", категоричен беше министърът на околната среда и водите
21 сОбщество 375 Николай Парашкевов

„РИОСВ – Благоевград започна административнонаказателно производство по реда на Закона за защитените територии за констатираните нарушения в „Мелнишките пирамиди“, информират от Министерството на околната среда и водите. 

"Прокуратурата и полицията също проверяват случая за наличие на данни за извършено престъпление по Наказателния кодекс, а МОСВ ще осъществи правомощията си за извършеното административно нарушение“, това уточни вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов при проверка на място в защитената територия.

Според него това ще доведе до санкция за фирмата, притежаваща строителната техника, която е заснета на мястото на нарушението.

„Няма да оставим в България да се унищожава природното наследство, защото това е най-добрата основа за правене на туризъм и ние сме длъжни да го завещаем на следващите поколения“, изтъкна министърът.

И добави:

„Мелнишките пирамиди“ са уникално място и трябва да го пазим и съхраняваме, а не заради нечии интереси да се унищожава".

По думите му посетители идват в Мелник заради природното и културно богатство, а не заради налични паркинги.

В края на миналата година по сигнал на министър Сандов беше установено нарушение в защитена територия – природна забележителност „Мелнишки пирамиди“, което попада и в две защитени зони по НАТУРА 2000.

Тогава Сандов моментално разпореди проверка на РИОСВ – Благоевград и отговорните институции.

„Ще продължаваме да следим. За този случай разбрахме от подаден сигнал. Очакваме и други ваши сигнали, за да може да реагираме. Това е нашата работа и ние сме готови да я свършим“, категоричен е министър Сандов. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!