София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 17 °C Велико Търново 17°C - умерен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 14 °C Варна 14°C - слаб дъжд Бургас 17 °C Бургас 17°C - умерен дъжд

САНКЦИИТЕ "МАГНИТСКИ": Когато корупцията замести политиката

Предстои разширяване на списъка от компании
пропускане
18 мПолитика 333 Слав Механджийски

Пряка политическа намеса или светлина в тунела. Санкциите,които САЩ наложи по закона Магнитски, бяха интерпретирани по различен начин от всяка страна.

Законът Магнитски не санкционира страните, а конкретни лица. В случая това са бизнесменът Васил Божков, за когото от САЩ твърдят, че е подкупвал държавни служители и партиен лидер, както и се е опитал да създаде канал за руско влияние.

За Делян Пеевски от департамента посочват, че регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество.

Относно зам.-председателя на Бюрото за контрол на разузнавателните средства Илко Желязков се посочва е помагал на Пеевски, участвайки в схеми за подкупи, търговия с български документи и отправяне на заплахи към кандидат за български министър.

Прокуратурата започна преписки, но се оказа, че за Илко Желязков ще бъдат изискана допълнителна информация от САЩ.

Докато едни намираха пропуски в работата си, други се разграничаваха от санкциите, а трети ги намираха за неоснователни. При всички положения България влезе в поредния списък. Списък на държави като Китайската народна република, Йемен, Хаити, Киргизстан и Русия.

Именно в Руската федерация Магнитски, който е бил адвокат и счетоводител разкрива, че високопоставени служители във вътрешното министерство  са откраднали фирма на негов клиент, както и около 230 млн. долара от държавата. След обявените от него разкрития той бива съден и оставен в ареста, където умира на 37 годишна възраст, отказвайки медицинска помощ.

България е държавата с най-много регистрирани фирми, санкционирани по акта „Магнитски“. Опасна се оказва възможността да покрай фирмите на Божков и Пеевски да бъдат санкционирани държавни предприятия, ако са имали взаимоотношения.

НАП публикува списъка с 64-те фирми, но директорът Румен Спецов заяви, че този списък ще бъде разширен.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!