София 22 °C
Велико Търново 25 °C
Пловдив 23 °C
Варна 24 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

САЩ ще реагира на кризата в Беларус, притеснени са от масовото напрежение

Държавният секретар Майк Помпео заяви, че ще реагират на случващото се

САЩ ще реагира на кризата в Беларус, притеснени са от масовото напрежение

Държавният секретар Майк Помпео заяви, че ще реагират на случващото се

34 мПолитика 349 Йоана Стайкова


Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви в интервю пред "Свободна Европа", че САЩ следи развитието на кризата в Беларус и ще реагира на случващото се там в момента. 

Държавният секретар Помпео сподели, че САЩ все още не знаят какви конкретни действия да предприемат, но заяви, че ще обсъдят това с европейските си партньори. 

Помпео отговори на въпроса дали ситуацията в Беларус ще повлияе на бъдещите отношения между Минск и Вашингтон, включително обещаната доставка на петрол от САЩ. „Ще трябва да работим над това... Бяхме изключително притеснени от случващото се на изборите и дълбоко разочаровани, че те не бяха проведени по-свободно и по-справедливо.“ казва държавният секретар. 

За шести пореден мандат Александър Лукашенко спечели изборите в бившата съветска република, което предизвика масови протести, атакувани с полицейско насилие. Помпео съобщи, че Вашингтон иска „добър изход от кризата за беларуския народ и ще предприемем действия в тази връзка“.


Лукашенко спечели изборите с огромна преднина, но опозицията обвини гласуването като "фалшифицирано". Същата вечер хиляди недоволни излязоха на протест и бяха атакувани от сълзотворен газ от полицейски спецчасти. 


В следващите дни последваха масови арести и насилие, а опозиционната кандидатка за президент Святлана Тихановская беше принудена да напусне страната.