София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

САЩ: Васил Божков е подкупвал настоящ политически лидер

САЩ наложиха санкции на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков
3 мПолитика 3807

Васил Божков е подкупвал настоящ политически лидер. Това е едно от твърденията за Васил Божков, описани в документа на Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ. С този акт се налагат санкции на Божков и свързаните с него компании. Посочва се, че Божков е планирал да даде пари на бивш високопоставен човек, както и на политик, за да му помогнат в създаването на канал, чрез който руски политици да упражняват влияние върху представители на правителството.

Останалите двама, на които САЩ налага санкции, са бизнесменът и бивш депутат от ДПС Делян Пеевски, както и бившият зам.-директор на ДАТО Илко Желязков.

За Делян Пеевски от американското Министерство на финансите твърдят, че "редовно е бил замесен в корупция", използвайки влиянието си и подкупи, за да избегне обществено внимание и да упражнява контрол върху ключови институции и сектори от българското общество. През септември 2019 година Пеевски е работил активно, за да повлияе негативно върху местните избори от 27 октомври същата година. Пеевски е преговарял с други политици да им осигури политическа подкрепа и позитивно медийно отразяване, в замяна на протекции от криминални разследвания, твърдят от Вашингтон.

Илко Желязков - бившият заместник шеф на ДАТО - е описан от американското ведомство като "фронтмен" (подставено лице), чрез което Пеевски е участвал в корупционни действия. Пеевски е използвал Желязков в корупционна схема с издаване на документи за пребиваване на чуждестранни граждани.

С наложените на Божков, Пеевски и Желязков санкции се блокират цялата им собственост и собственически права, които се намират в САЩ. Забранява се на лица в Съединените щати транзакции с техни активи.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!