САЩ удариха терористични обекти в Южна Сомалия

Няма ранени в резултат на удара

2 месецаПолитика 5

Американските сили извършиха въздушни удари срещу цели на терористичната организация "Ал Шабаб" в Южна Сомалия. Това съобщи в събота на официалния си сайт Африканското командване на въоръжените сили на САЩ.

"В координация с правителството на Сомалия на 30 ноември е започнат въздушен удар срещу терористите на Ал Шабаб в района на град Джилиб", се казва в съобщението. Подчертава се, че операцията в момента се оценява. "Нито един цивилен не е ранен при удара", отбелязва AFRICOM.

По-рано тази година Съединените щати вече удариха цели в Сомалия с ефирни самолети. Повечето полети във въздушното пространство на Сомалия, според южноафриканското издание DefenseWeb, са извършени от американски дронове, които са базирани в основна американска база в съседна Джибути.

В същото време AFRICOM приключва изграждането на лагера Baledogl в Сомалия, където се планира разполагането на група от дронове. Пистата, построена там от съветските военни, трябва да бъде ремонтирана до края на декември. С дължина от 3 км и ширина 40 м, той ще позволи на лагера Баледогл да приема всякакъв вид самолети на ВВС на САЩ.

Групата Ал-Шабаб, създадена в Сомалия през 2004 г., претърпя стратегическо поражение през лятото на 2011 г., когато бе принудена да напусне столицата на страната. Оттогава тя премина към партизанска тактика за борба с правителството на страната и нейните западни съюзници. Общият брой на Ал-Шабаб се оценява от 3 хиляди до 10 хиляди бойци. 

ОЩЕ ОТ Политика

Сидеров: БСП искат вот, за който не са подготвени

Лидерът на "Атака" каза, че парламентът не му липсва

18 мПолитика

Нинова пред Евроком: Около 10 човека са номинирани за лидер на левицата

„Воля“ искат да си изкарат мандата на топло, няма да подкрепят вота на недоверие“

11 чПолитика

Николай Бареков отказа да гостува в „ЕвроДикоФ“

„Аз съм тук, но Бареков го няма“, заяви Диков

12 чПолитика

Сашо Диков: Борисов демонстративно не зачита парламента

"Срещата с петимата фена на ФК Левски се оказа по-важна за премиера, от колкото пленарното заседание"

15 чПолитика