София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Шефът на "Тад Груп" остава зад решетките

Обвинен е за подбудителство към кибертероризъм

19:01 ч. 03.09.2019 г.Правосъдие 11

Специализираният наказателен съд не уважи  новото искане на шефа на фирмата "ТАД Груп" Иван Тодоров за по-лека мярка за неотклонение. 
 
Собственикът на компанията остава в ареста по обвинения в подбудителство към кибертероризъм заради теча на данни от Националната агенция по приходите.
 
Припомняме, че по-пърначално Тодоров беше пуснат на свобода от съда срещу 100 000 лева гаранция. По-късно Апелативният специализиран наказатеелн съд  промени мярката му и го върна зад решетките, тъй като магистартите прецениха, че има опасност да се укрие или да повлияе на разследването.
 
Новото искане на Тодоров да бъде пуснат насвобода с по-лека мярка за неотклонение не беше уважено.
 
В заседанието от прокуратурата цитираха свидетел, който обяснил, че когато собственикът го нямало, обвиненият за пряк извършител Кристиян Бойков е поемал задълженията му, защото между тях имало по-високо доверие. 
 
Държавното обвинение приложи и разпити на представители на външни компании - клиенти на фирмата,  според които "ТАД Груп" имала некоректни отношения. 
 
Защитата на Тодоров  коментира, че нито един от разпитаните не е споменавал , че е бил рекетиран, а това как Тодоров ръководи фирмата си няма общо с обвиненията към служителя му Кристиян Бойков за всяване на смут при хакване на базата данни на Националната агенция за приходите. Адвокат Ина Лулчева, защитаваща Тодоров, обясни, че отново ще обжалва мярката.
 
Самият собственик на "ТАД Груп" каза пред съдията, че фирмата му " не извършвала  нищо нерегламентирано спрямо НАП или  частни фирми.