София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Шести сме в света по помощ за Украйна, заяви външният министър Милков

Изчисленията на базата на процент от БВП на страната, са направени от германски сайт

1 мПолитика 400 Адриан Асенов

Министърът на външните работи Николай Милков, заяви, че България е на шесто място в света по отношение на предоставена помощ за Украйна като процент от БВП на страната. Милков посочи това по време на откриване на шестнадесетия международен семинар “Зимно училище по дипломация“, организиран от Дипломатическия институт към Министерство на външните работи.
Изчисленията на които се позовава са на германския сайт statista.com. "По предоставените данни ние сме шеста страна в света като предоставена помощ, след балтийските държави, Полша и САЩ като процент от брутния вътрешен продукт на страната. „Не можем да приемем упреци в смисъл, че това, което се прави, е недостатъчно“, каза външният министър.
По думите на министър Милков основата на българската политика по отношение на Украйна е защита на нейната териториална и цялост в международно признатите ѝ граници, включително Крим.