София 32 °C София 32°C - ясно небе Велико Търново 33 °C Велико Търново 33°C - предимно ясно Пловдив 36 °C Пловдив 36°C - разкъсана облачност Варна 28 °C Варна 28°C - ясно небе Бургас 29 °C Бургас 29°C - предимно ясно

Шестима души са починали след тестване на ваксината ''Pfizer“/''BioNTech“

Половината от починалите във всички групи са над 55 години
7 месецаОбщество 169 Боряна Райчева

Шестима души са починали при тестване за ваксина, разработена съвместно от американската компания Pfizer и германската BioNTech. Това се посочва в документ, публикуван във вторник на уебсайта на Американската администрация по храните и лекарствата (FDA).

 „Имаше шест смъртни случая през отчетния период (два смъртни случая във ваксинираната група, четири в плацебо групата)“, се казва в документ, изготвен за срещата на FDA, която е насрочена за четвъртък. Отбелязва се, че в групата, получила ваксината, един участник с атеросклероза и затлъстяване е починал три дни след първата доза от лекарството, друг участник е претърпял сърдечен арест 60 дни след прилагането на втората доза и три дни по-късно е регистрирана смъртта му.

В групата на плацебо двама души са починали от инсулт и инфаркт, като причината за смъртта на още двама участници не е установена. Половината от починалите във всички групи са над 55 години.

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) е насрочила среща за 10 декември, за да одобри ваксината, разработена от Pfizer и BioNTech. Фирмите подадоха съответно заявление за управление на 20 ноември. По-рано беше съобщено, че американските власти очакват да започнат да ваксинират жителите на страната срещу коронавирус на 11 или 12 декември.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!