София 3 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 8 °C
Варна 5 °C
Бургас 7 °C
Начало Новини Предавания На живо

Ще си сътрудничим с Камбоджа в икономиката

Президентът Радев се срещна с премиера Хун Сен

Ще си сътрудничим с Камбоджа в икономиката

Президентът Радев се срещна с премиера Хун Сен

6 месецаПолитика 20 Боряна Райчева


По-добро сътрудничество в областта на икономиката, иновациите и образованието договориха по време на срещата си президентът Румен Радев и министър-председателят на Камбоджа Хун Сен. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. 
 
Като особено перспективни сфери по време на разговора бяха откроени земеделието и производството на храни, фармацията, информационните технологии и строителството. 
 
Важна стъпка в тази насока е и подписването в рамките на посещението на Хун Сен у нас на двустранно Споразумение за икономическо, научно и техническо сътрудничество.
 
Двамата държавни мъже бяха категорични, че инструменти за задълбочаване на партньорството между държавите ни има, както в рамките на двустранния диалог, така и чрез сътрудничеството на ЕС с Асоциацията на страните от Югоизточна Азия. Кралство Камбоджа е предприело и действия и за възстановяване на посолството си в София.
 
Разширяването на двустранния обмен в образованието, също беше откроено като сфера от взаимен интерес. 
 
Стотиците граждани на Камбоджа, завършили висшето си образование у нас, са важен фактор за развитие на връзките с България, коментира Хун Сен. 
 
Българският държавен глава пък открои възможностите на  България като регионален образователен център да предоставя качествено обучение на най-изгодни цени.