София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Симеон Дянков: Скандалите ни бавят за Шенген по суша и за еврозоната, губим половин милиард

"Разностранните попълнения в служебния кабинет показват, че това са хора, с които Главчев се познава лично"

27 дниПолитика 18 Васил Василев

"Служебният кабинет има поне половин година живот, така че е важно той да сработи. Иначе някои основни цели като Шенген, еврозоната и ПВУ ще се забавят допълнително. Особено важно е най-после да тръгнат публичните инвестиции в транспорта и инфраструктурата. Затова най-добрата новина за мен в служебния кабинет е оставането на транспортния министър Гвоздейков. Той е отличникът на отиващия си кабинет и напълно основателно беше поканен и в служебния. Изненада за мен е икономическият министър, обикновено в този сектор е необходимо по-ново мислене". Това казва бившият финансов министър Симеон Дянков пред "24 часа". 

"Разностранните попълнения (в служебния кабинет - бел. на ред.) за мен показват, че по-скоро това са хора, с които премиерът Главчев се познава лично. Такъв пример е Людмила Петкова - тя влезе в МФ през 2010 г., когато Главчев беше във финансовата комисия на парламента, и двамата работиха заедно по няколко бюджета и множество данъчни закони. Имат еднакво консервативно мислене. Такъв е случаят и с икономическия министър, който беше председател на КЗК по онова време. Както и енергийния министър - отдавна е в системата на държавните енергийни предприятия. Тримата оставащи министри от кабинета “Денков” които познавам - Гвоздейков, Цонов и Вътев - се справиха добре през последните 9 месеца и вероятно са консенсусни фигури, изключвам политическите страсти", коментира Дянков.

"Парламентът смята, че Асен Василев злоупотребява с публичните финанси. Което изглежда ужасно навън - не смятам, че той го заслужава. Най-малкото, същият този парламент гласува бюджета и харченето на дефицит, какво се промени толкова бързо? Това са предизборни ходове, което обаче влияе на външните наблюдатели", заяви финансистът.

"Загубите от всяка година забавяне на влизането в еврозоната за България са от порядъка на половин милиард лева, това са само директните загуби. Големите са репутационни - поредна група политици: Василев, Денков, ще бъдат обвинени в какво ли не. А тези хора представяха България в Брюксел до вчера. Един вид всички са маскари", каза още Дянков. Тоой коментира и скандалите в митниците и политическото им отражение: "Шенген автоматично се забавя с година с този скандал. Няма как да убедим Австрия или някой друг, че пазим добре границите, ако ръководството на митниците е с повдигнати обвинения за подпомагане на контрабандата". 

снимка: БГНЕС