София 5 °C София 5°C - ясно небе Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - разкъсана облачност Варна 6 °C Варна 6°C - предимно облачно Бургас 8 °C Бургас 8°C - разкъсана облачност

„СИМВОЛ НА БОРБАТА“: Защо „Газпром“ заговори за отмяна на „Северен поток 2“?

Такова съобщение се съдържа в проспекта за пласиране на еврооблигациите на компанията
15 сИкономика 377 Боряна Райчева

"Газпром" предупреди инвеститорите за евентуално спиране на строителството или пълна отмяна на проекта "Северен поток 2" в случай на рязка промяна в политическата ситуация.

Такова съобщение се съдържа в проспекта за пласиране на еврооблигациите на компанията. Изяснява се, че подобно развитие на събитията може да доведе до напрежение между страните и промяна в позициите на партньорите и регулаторите. Директорът на Фонда за енергийно развитие Сергей Пикин заяви в ефира на руската медия NSN, че подобно послание не трябва да плаши инвеститорите.

Това не означава нищо. Когато има пласиране на ценни книжа, е необходимо да се посочат възможните рискове. Затова Газпром беше принуден да направи такова изявление “, обясни той. Пикин изрази увереност, че строителството ще бъде завършено до средата на годината, съгласно предварително публикувания план. Той също така отбеляза, че "Газпром" не понася загуби поради забавянето на строителството на тръбопровода. „Според плана проектът трябваше да бъде реализиран през първото тримесечие на миналата година. Поради санкциите на САЩ през декември плановете бяха изместени с една година назад. Компаниите вече са готови за санкции. Интригите около проекта само допринасят за сближаването. Тръбопроводът се превърна в символ на борбата срещу санкциите. Така че тук няма загуба на имидж. Северен поток 2 ще бъде изграден на всяка цена “, заключи директорът на Фонда за енергийно развитие.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!