София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Системата за отпечатъци в болниците дава дефекти, Шарков обвини лекарите

От 1 октомври изискването ще важи за всички болници
5 годиниЗдраве 12 Боряна Райчева

Системата за регистриране на пациентите чрез пръстови отпечатъци е започнала да предизвиква неуредици и опашки в болниците, в които е въведена експериментално. От 1 октомври тя ще стане задължителна за всички лечебни заведения.

Опашки е имало в Университетската болница "Св. Анна" и в Софийския диспансер. Част от проблемите са свързани с остарелите компютри и софтуер в болниците, заради които системата се бави и понякога блокира, обясняват от лечебните заведения.

Според зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков обаче болниците са виновни за проблемите, тъй като не успяват да създадат нужната организация.

Устройствата за снемане на пръстов отпечатък могат да бъдат поставени в отделенията и регистрацията да става след приемането на пациента в болницата, което ще сложи край на дългото чакане, обясни Шарков.

По думите му тъй като в момента системата е в тестов период не е необходимо всички пациенти да бъдат регистрирани по този начин, ако има по някаква причина забавяне. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!