София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

След дълга борба: Майката на Навални е получила тялото му

Руските власти многократно отказаха да върнат трупа на руския опозиционер

2 месецаОбщество 16 Иванина Игнатова

Майката на Алексей Навални Людмила е получила тялото му. За това съобщи говорителката на Навални Кира Ярмиш в Екс, бивша Туитър.

Руските власти многократно отказаха да върнат трупа на руския опозиционер и дори не даваха информация на семейството за това къде се намира. На 16 февруари управата на затворите в Русия съобщи за смъртта на Алексей Навални в затворническа колония в Харп, намираща се зад полярния кръг.

Смъртта на руския опозиционен лидер предизвика остри реакции от международната общност, както и акции в негова памет в много руски градове, които властите опитаха да прекратят и арестуваха над 400 души.

Първоначално обаче руските власти отказаха да предадат тялото на Навални на майка му. Тя каза, че била заплашвана и изнудвана за това къде и кога да бъде погребан опозиционерът.

„Тялото на Алексей е било предадено на майка му. Много благодарности към всички, които настояваха за това заедно с нас...Тепърва предстои погребението. Не знаем дали властите ще се намесят за начина, по който семейството му иска да бъде погребан и за начина, по който той заслужава“, написа Ярмиш.

Снимка: БГНЕС