София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

СПЕШНО: BioNTech/Pfizer искат одобрение за ваксината срещу коронавирус в рамките на дни

Те планират да предоставят данни на Европейската агенция по лекарствата (EMA) съвсем скоро
4 мЗдраве 567 Ивана Иванова

BioNTech и Pfizer обявиха във вторник, че са завършили фаза 3 на клиничното изпитване на своя прототип за коронавирусна ваксина, показвайки, че тя е 95% ефективна, пише Politico.

Те планират да предоставят данни на Европейската агенция по лекарствата (EMA) до дни, потвърди говорителят на Pfizer. Компаниите заявиха, че също ще подадат заявление за спешно разрешение до Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) и други международни регулатори в същия период от време.

В интервю във вторник на срещата на върха в областта на здравеопазването новият изпълнителен директор на EMA Емър Кук, заяви, че очаква ваксина да бъде разрешена „преди края на годината“.

"В началото на октомври EMA стартира непрекъснат преглед на данните за ваксината, а Кук каза, че агенцията е видяла предварителните резултати от компаниите. И все пак действителните данни трябва да бъдат прегледани от експертите на агенцията: „Всичко звучи чудесно, но дяволът е в детайлите“, каза тя.

Агенцията също така е прегледала своите процеси, за да направи процеса възможно най-ефективен“, каза тя.

Двамата производители на лекарства са постигнали сделка с Европейската комисия на 11 ноември за закупуване на до 300 милиона дози, след обявяването им чрез прессъобщение на 9 ноември, че техният удар е 90% ефективен.