София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Спират възстановяването на изгубени или откраднати лични документи

Това решиха депутатите на второ четене
13 сКрими 8079 Златина Петкова

Ревалидирането на обявени за невалидни български лични документи, които преди това са били декларирани като загубени или откраднати, спира. Това реши парламентът с приемането на второ четене на промени в Закона за българските лични документи.

Обявени за невалидни лична карта и/или паспорт не могат да бъдат обявени за валидни. Целта е по този начин да се постигне съответствие на информацията за документите в информационната система на МВР, Интерпол и Шенгенската информационна система, се посочва в мотивите за измененията.

Прецизират се и основанията за обявяване за невалидни на лични карти и паспорти, както и се предвижда възможност това да става и по изрично искане на човек, ако има съмнение, че с личните му данни е злоупотребено.

Не бяха приети предложенията на "Обединени патриоти" хората от българските общности зад граница да могат да кандидатстват и да получават лична карта "българин", с която да могат да живеят и работят само на територията на България.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!