София 14 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 14 °C
Варна 17 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Старт на делото срещу Асена Стоименова

Тя е на съд за всяване на тревога по време на извънредното положение

Старт на делото срещу Асена Стоименова

Тя е на съд за всяване на тревога по време на извънредното положение

5 сПравосъдие 846 Златина Петкова


Делото срещу председателката на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова стартира днес. Тя е дадена на съд заради всяване на тревога по време на извънредното положение, обявено заради ситуацията с коронавируса.

Прокуратурата предложи Стоименова да бъде освободена от наказателна отговорност и само да бъде глобена, заради чистото ѝ съдебно минало.

Припомняме, че шефката на фармацевтичния съюз беше обвинена в началото на  месец април, ден след нейни интервюта по „Хоризонт“ и Българската национална телевизия. В тях тя предупреждава за евентуален недостиг на лекарства, тъй акот има масовото презапасяване, провокирано от пандемията от коронавирус. Според прокуратурата с думите тя е всяла паника и тревога у гражданите. 

Текстът в НК предвижда затвор до 2 години  за този, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога.

На Стоименова беше определена парична гаранция от 20 000 лева, която Софийският районен съд отмени с мотив, че е прекомерно тежка и заради общественото и семейното ѝ положение и липсата на опасност да извърши друго престъпление.

След няколкомесечно разследване  с подобни мотиви Софийската районна прокуратурата се отказа да търси наказателна отговорност на Стоименова, така че, ако бъде призната за виновна, най-голямата санкция срещу нея ще бъде налагането на глоба.