София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Стефан Манов: Крайно време е да има отделна РИК за секциите извън страната

По думите му машинното гласуване е намалило и контролирания вот
4 дниИзбори 2021 133

Крайно време е да има отделна РИК за секциите извън страната, а не с това да е натоварена ЦИК, както и да има избирателен район за българските граждани извън България. Това каза пред bTV Стефан Манов, зам.-председател на Обществения съвет на ЦИК, който е във Франция.

"Тогава процесът по управление на вота извън страната ще бъде изваден от ЦИК, която е натоварена с много функции с вота в страната", поясни Манов. Според него е нужно силно освежаване на функционирането на изборната администрация на централно ниво. По думите му избирателната активност във Франция на изборите е по-ниска или близка до тази на 4 април.

Според Манов машинното гласуване в България е голям успех от гледна точка, че са избегнати опашките по цяла нощ за предаване на протоколите. Обработката им също е по-бърза.

"Няколкото дребни технически проблеми не са водещото. Машинното гласуване намали и контролирания вот", коментира Манов. В чужбина обаче ситуацията е по-различно. "Обработването на изборните резултати е тромаво, защото минава през един междинен пункт - между съответната секционна комисия в чужбина и ЦИК. Има звено, което се поддържа от ДАНС, което е тясното място - там се получава задръстване", добави той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!