София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Стефан Янев: Работим за това всички потребители да имат енергия

"Последните 2 месеци България има най-ниските цени в рамките на ЕС"
6 мИкономика 177 Мирослав Митков

Темата с цената на енергията е актуална цяло лято. Говорим по тези теми и търсим решение. Искам да подчертая, че слюжебното правителство работи за това всички потребители да имат енергия и да бъде в най-добрия ценови диапазон. Последните 2 месеци България има най-ниските цени в рамките на ЕС. Само в Полша цените са по-ниски в сравнение с България. Цените се дължат на международни фактори.

Това каза служебният премиер Стефан Янев на брифинг в МС по повод мерките, които служебното правителство планира в енергийната сфера. На срещата участваха представители на Министерството на финансите, Министерството на енергетиката, Министерството на икономиката, БНЕБ и КЕВР.

"Темата с финансови компенсации, която се обсъжда и която касае бизнес потребетилите, разработена е схема и тази схема е за такъв вид компенсации за предстоящите зимни месеци ще бъдат заложени в бюджет 2022 г. През ноември новият парламент ще се занимае с тази тема. Може да е необходима и актуализация и за тази година. Разплащането трябва да стане чрез държавния бюджет", каза Янев.

"Втората мярка е национална позиция, която да служи в рамките на ЕС за по-гъвкава общоевропейска политика за компесаторните механизми и намалямване тежестта на въглеродните емисии и на трето място Министерството на финансите с Българската фонодова борса да приеме механизъм, който ще работи за балансиране интересите на производители и ще създаде условия за гъвкав пазар", каза още Янев.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!