София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Стоянов: До момента имаме получени общо 62 сигнала за нарушаване на изборния процес

Образувани са 26 досъдебни производства

20 дниОбщество 15 Катерина Найденова

До момента имаме получени общо 62 сигнала за нарушаване на изборния процес, има образувани 26 досъдебни производства.

Това заяви служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов по време на брифинг.

Той посочи, че акцията срещу купените гласове и противодействието на битовата престъпност, провела се днес във Варна, и действията на полицията, които предстоят, са на база получени оперативни сигнали.

"Във връзка с полицейските действия във Варна има образувани 45 досъдебни производства, като 12 от тях са за престъпления против политическите права на гражданите. Претърсени са 14 адреса, иззети са списъци, дебитни карти, телефони и пари", каза Стоянов.

"Установени са и двама души, обявени за издирване", добави той.

Министърът уточни, че цената за купен глас варира между 50 и 100 лева.

"До момента най-много сигнали и образувани досъдебни производства имаше на територията на област Бургас, но сега вече се изравняват данните с територията на Варна", коментира Калин Стоянов.

Във връзка с мигрантския натиск министър Калин Стоянов посочи, че ситуацията е спокойна и в „пъти по-добре в сравнение с миналата година“.

Стоянов съобщи още, че е задържан затворник от Софийския затвор, който не се е върнал от отпуската, в която е пуснат. Той е отишъл в дома на сестра си и е стрелял с въздушен пистолет, като е предизвикал и пожар. Получен е и сигнал, че се опитва да качи насилствено гражданин в автомобил.