София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Съдът реши, че кметът, блъснал дете, е невинен

Не са ясни още мотивите

11:09 ч. 22.05.2018 г.Правосъдие 19

Според Пернишкия районен съд бившият кмет на Трън Станислав Николов е невинен. Срещу градоначалникът бяха повдигнати обвинения за това, че в края на 20015-та година с джипа  си блъсна 6-годишно дете  пред сградата на местното училище.
 
Към този момент мотивите към съдебното решение все още не са излезли и не е ясно каква е причината за оправдателната присъда. Тя обаче предизвика силното възмущение на близките на пострадалия Ивайло, които заявиха пред „Нова телевизия“, че ще обжалват до последно.
 
Първоначалната версия на разследващите по случая беше, че момчето не е ударено, а се е блъснало само в кметския автомобил. Намеса на медиите доведе до обрат по случая, като делото беше преместено за разглеждане от съда в Трън в този в Перник, с цел да магистратите да са максимално независими от евентуална намеса на местната власт в работата им.
 
 
От прокуратурата признаха още, че свидетели на инцидента са били притискани да мълчат, за да затруднят разследването. Към някои от тях са били отправяни и смъртни заплахи. Всички автотехнически експертизи, както и съдебно-медицинската, показаха, че вината за инцидента е на  кмета Станислав Николов. Въпреки това съдията реши друго. Според  близките на детето изходът от делото е абсурден и решението на магистратите не е обективно.
 
Три години след инцидента Ивайло все още се възстановява. Той ходи на психолог, а травмите му са за цял живот. За това време подсъдимият бивш градоначалник не е попитал нито веднъж как е детето, нито пък  се е извинил, обясниха роднините на Ивайло.