София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Съдът в Ню Йорк вади сметки и офшорки на Делян Пеевски

21 адвокати на ПИБ, КТБ и БНБ наводниха заседанието в САЩ

Съдът в Ню Йорк вади сметки и офшорки на Делян Пеевски

21 адвокати на ПИБ, КТБ и БНБ наводниха заседанието в САЩ

12 месецаКрими 29 Боряна Райчева


Двадесет и един адвокати наводниха залата на Нюйоркския съд по скандално „българско“ дело, писа сайтът Фрог нюз.

Причината е конституирането на съда и определяне процедурата по делото срещу депутата на ДСП Делян Пеевски, Първа инвестиционна банка (ПИБ), квестори от Корпоративна търговска банка (КТБ), Българска народна банка (БНБ) и други ответници.

Огромният брой адвокати са представлявали интересите на Пеевски и съсобствениците на ПИБ Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

„Истинско адвокатско нашествие, което учуди американските юристи в палатата, които са видели доста знакови процеси през годините“, цитира Фрог нюз свидетели на заседанието.

Съдът е насрочил следващото заседание за началото на септември 2019 г. Дотогава ще бъдат разгледани обясненията и позициите на страните по делото.

Според изданието е решено да бъдат „разсекретени банковите сметки на Делян Пеевски в чужбина и крайните собственици на офшорките, свързани с него“.

„Това означава, че депутатът на ДПС рискува да му бъде повдигнато обвинение, свързано с ново разследване срещу него от ФБР и други институции на САЩ, противодействащи на пране на пари, укриване на доходи или разкриване на доходи с престъпен произход“, твърдят източници на изданието.

Според тях било редно българската Главна прокуратура също да извърши разследване по фактите, събрани службите във Вашингтон. Такава е практиката за страните-членки на НАТО.

„Това е било обяснено надлежно на зам.-главния прокурор Иван Гешев, който бе в САЩ през март 2019 г. С него зад океана бе и заместник-председателят на ДАНС Недялко Недялков“, обобщава Фрог нюз.