София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Сунгарска: Голяма част от екипите на "Спешна помощ" се прекръстват преди да се качат

Третата вълна на пандемията наистина вече затихва, обясни тя

Третата вълна на пандемията наистина вече затихва, имаме сериозен спад на спешните повиквания. Това каза говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ в София Катя Сунгарска по бТВ.

„Поради намаляването на сигналите не се случва забавяне на линейки от порядъка на 6-7 часа. Ако преди се оставяха по над 100 адреса на изчакване от едната смяна, сега вече са по 2-3, 10-20 максимум. Кадровият дефицит е многогодишен. „Спешна помощ“ е много тежко за работа място. Едно е да си в кабинет на топло, на светло, на защитено, друго е да летиш по улиците“, коментира Сунгарска.

По думите ѝ с всяко едно качване в линейката има огромен риск и за пътнотранспортно произшествие.

„Голяма част от екипите се прекръстват и преди да се качат. През тези 12 часа не се хранят, не пият дори вода, защото няма къде да отидат за едни естествени нормални нужди, защото почти нямат време да се приберат до централата. Те са от адрес на адрес. Покрай пандемията сега агресиите към екипите ни са доста по-малко. Винаги сме буфер между пациента и неговия страх. Спомням си преди пандемията един човек ни извика с някакви животозастрашаващи симптоми, а на място се оказа, че човекът е доста почерпен. Извадил е огнестрелно оръжие и е казал на доктора да седне на масата, за да му прави компания. След това е извадил нож и е започнал да го слага между пръстите му“, разказа Сунгарска.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!