София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 10 °C
Варна 10 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

The New York Times: Запознайте се с Мария Бакалова, сензацията от продължението на "Борат"

"Благодарна съм на Саша, че даде тази възможност за изява на източноевропейка"
50 сКултура 441 Ивана Иванова

Саша Барън Коен може да е звездата на продължението на „Борат“, но Мария Бакалова е тази, която е героят във филма. Това пише за нея Дейв Итцков за The New York Times.

В тази вълнуваща комедия, която сега се излъчва в Amazon, Бакалова играе Тутар Сагдиев, потисната 15-годишна дъщеря на титулярния казахстански журналист, представен от Барън Коен. Отгледана в плевня и неправилно възпитана от небрежния си баща, Тутар измисля начин да придружи Борат при последното му пътуване до Съединените щати, ставайки едновременно стръв и съзаклятник в схемите на баща си, за да я достави на вицепрезидента Майк Пенс.

Чрез многобройни неудобни срещи с нищо неподозиращи хора - включително скандалното  интервю с Рудолф В. Джулиани - Тутар открива собствената си стойност, докато привлича вниманието към тихата (а понякога и не толкова тихата) дискриминация към жените.

Това е дебютна роля за Бакалова, 24-годишна българска актриса, чиято предишна филмова и телевизионна работа (включително италианската телевизионна криминална драма „Гомор“) все още не й е донесла признанието, което спечели, като играе наивна тийнейджърка, която не знае, че жените могат да четат, шофират или мастурбират.

Както Бакалова обясни в разговор с Zoom във вторник, тя вижда продължението на „Борат“ като основна история за образованието и освобождението на Тутар. „Това е филм за това как едно момиче може да порасне и трябва да порасне“, каза тя, говорейки от Лос Анджелис, където живее в момента. „Как хората могат да се отнасят към теб като към неравен, защото си жена и какви възможности имаш.“

За Бакалова видната роля в голям американски филм също е задоволителна възможност да почете родината си.

„Такива неща не се случват на хората като нас, българите“, каза тя. „Най-често получаваме малка допълнителна част във филм, две или три реплики като проститутка или мафиот. Истински съм благодарна на Саша, че даде тази възможност за изява на източноевропейка, за да играе силен и сложен персонаж, който не се състои само от едно нещо".

Бакалова говори по-нататък за създаването на „Borat Последващ Moviefilm“, работата си с барон Коен и силно проучената сцена с Джулиани. Това са редактирани откъси от този разговор.

На въпрос какво е било възпитанието и в България и как е започнала с кариерата си тя разказва, че е започнала да пее на 5 или 6 години и след това е започнала уроци по флейта. "Но в един момент исках да откривам нови неща. Исках да избягам от реалността. Защото в актьорството можете да станете всеки. Можете да направите всичко. Можете да живеете на Марс. Бях наистина обсебена от скандинавското кино и движението Dogme 95 и вдъхновена от актриси като Мерил Стрийп, Никол Кидман и Натали Портман - колко силни могат да бъдат и важните истории, които могат да разкажат".

Била ли си някога шегаджия, правила ли си номера?

Всъщност не. Бях супердисциплинирано дете. Четох твърде много книги. Бях обсебена от Достоевски, около 15, 16-годишна възраст. Когато беше пуснат първият филм „Борат“ [през 2006 г.], бях на 10, така че не съм го гледала, преди да ми дадат ролята. Но дори и да бях, със сигурност нямаше да го разбера.

Как се стигна до участието си в продължението?

Чух от приятел, че има открит кастинг за главната роля в холивудски филм. И аз бях като, това не е възможно. Ние сме българи, никой не може да ни види в главните роли. Изпратих свои записи, след което ме извикаха за тест на екрана в Лондон. Но проектът беше толкова поверителен, че аз докрая се чудих дали това всъщност е проект. Бях сигурна, че съм попаднала в ситуация на трафик на хора. Нямах представа, че ще се срещна със Саша - беше изненада.

Как се подготвяхте с него в Лондон?

Имаше три дни скрийн тестове. Първият де имахме малка репетиция; вторият ден започнахме да работим с реални хора. Те трябваше да повярват, че сме истински хора, че не сме актьори, за да работи това за филма. Трябваше да останем под прикритие.

Вие ​​и Саша играете заедно Тутар и Борат. Към кого се насочи ти и как ги избра?

Беше в къща и имаше супер сладка, мила, двойка на възрастни хора от Англия. И ние се насочихме към тях по нашия луд начин. Не съм съвсем сигурен, че знам как всъщност са го направили. В същото време нека не забравяме и момента когато се случва магията. Саша е човекът, който знае как работи цялата тази машина.

Когато започнахте да правите филма, как Саша ви описа характера на Тутар?

Саша обясни, че Тутар трябва да е луда като Борат, може би дори по-луда. Тя трябва да бъде напълно дезориентирана - кое е правилно, кое грешно - и през това пътуване тя трябва да се научи как да бъде нормален човек. Това е сатиричен филм, това е най-важното, но той ме накара да се замисля какво би било да живея този живот, дори и да е фалшив. Смисълът може и да е към въпроса: "Бихте ли се радвали, ако хората се отнасят с вас по този начин - ако целта на живота ви е да се ожените и да живеете в клетка?".

И как нейната перспектива би била изкривена от сексистки наръчник, който я дезинформира за собственото й тяло?

Наръчникът е метафора за това как обществото и патриархатът ни молят да се държим и какво очакват хората. Трябва ли да се срамувам, че имам цикъл? Трябва ли да се срамувам, че имам косми по тялото? Трябва ли да се срамувам, че съм жена? В това Тутар вярва от самото начало и Саша искаше да покаже, че през 2020 г. това е момент, в който хората трябва да започнат да се отнасят еднакво помежду си.

Когато се срещаме за първи път с Тутар, тя е в изключително лошо състояние. Как подходихте към тези сцени?

Това е нещо като хипноза. Ти просто го правиш. Всъщност решихме, че ще отгледам истинските си косми по тялото. Ел Ей е горещ почти през цялото време. Всеки път, когато трябваше да нося рокля или топ, вие виждахте космите на мишниците ми и космите на краката. Беше някак грубо. Космите по лицето ми никога не растат. Дадох всичко от себе си. Но веждите ми никога не растат. Лицевата част е заради моята гримьорка Кейти Фрей, но всичко останало е напълно естествено. Беше толкова интересно, когато накрая се обръснах - успях да усетя вятъра по ръцете и краката си.

Имало ли е моменти, в които ви е било трудно да запазите характера си?

Когато Саша започна да си прави нещата, а вие сте точно до него, той има това супер сериозно лице. Трябва да се държа така, сякаш е най-нормалното нещо изобщо. Но той е толкова забавен. Имаше моменти, когато сцената беше изключително забавна и просто не можеш да спреш да се смееш. Лошо е, защото хората успяха да осъзнаят, че това е шега. Той ме научи на трик да кръстосвам пръстите си, да оказвам натиск и да спра да се смея.

Имаше ли моменти, на които симпатизирате? Жанис Джоунс, жената, наета за детегледачка на Тутар, беше изключително мила с вас - чувствахте ли, че я заблуждавате?

Прекарахме може би пет, шест часа с Жанис и тя е човекът, когото виждате на екрана. Тя е просто невероятна. Тя не е актриса - тя просто искаше да помогне на Тутар и Тутар да се оцени, да следва мечтите си и да се образова. Имаме нужда от хора като Жанис. Тя е ангел.

Имало ли е моменти, когато сте чувствали, че сте изложени на физическа опасност?

Саша е моят небиологичен баща и той ще остане такъв завинаги. Затова му се доверих от самото начало и знаех, че той никога няма да ме постави в опасна ситуация. В същото време имахме екип за сигурност, който успя да ни спаси за момент. Може би сцената, когато бяхме в хотела и Руди Джулиани се обади в полицията, бях малко уплашена, че нещо ще се случи. Но за щастие избягахме.

Знаете ли кой е Джулиани, преди да запишете интервюто си с него?

Знаех кой е той, защото 11 септември е нещо, което всеки трябва да знае. Това е един от най-трудните моменти в новата история. Но аз не съм американка, не съм навлизла в американската политика. Не мисля, че съм толкова осведомена за ситуацията в Америка и нейната политическа система. Саша живее тук отдавна. Имам му доверие.

Как се подготвихте със Саша за заснемането на тази сцена?

Говорихме много за различни сценарии. Как трябва да действам по този или по този начин? Какво трябва да направя? Какво е по-умно? Но във всички сценарии бях уверена, че Саша ще ме спаси и ще спаси сцената, така че няма да е катастрофално. Той е моят ангел пазител.

Нервна ли беше когато го заснемахте?

Да бях нервна. Сърцето ми забърза. Но Саша каза, че трябва да си нервен в такава ситуация. Затова използвайте нервите си. Преобразувайте ги и ги приемете и те ще ви помогнат в всичко.

Джулиани каза, че никога не се е държал зле към теб и че е прибирал ризата си, но други зрители смятат, че е правил нещо незаконно. Какво се случи в тази сцена?

[Смее се] Видях всичко, което видяхте и вие. Ако сте гледали филма, това е нашето съобщение. Искаме всички да видят филма и да преценят сами.

Но стигнахте ли сами до заключение какво прави той?

Вярвам, че там съм с гръб [към камерата], можем да видим какво прави в огледалото.

Какво мислите, че се случваше? Ти си единственият друг човек, който беше в стаята. Имахте ли някакви други индикации за това, което той прави?

[Продължителна пауза] Какво си мислите Вие, че той е правил?

Виждам как и двете тълкувания могат да бъдат правилни. Но аз не бях там, а вие бяхте. Имате ли и обратно мнение?

Саша скочи бързо в стаята, защото се тревожеше за мен. Така че, ако той беше закъснял, не знам как щяха да се потръгнат нещата. Но той дойде точно навреме.

Джулиани знаел ли е, че Тутар е на 15 години, когато се е съгласил да направи интервюто?

Аз не съм човекът, който разговаря с тези хора, така че когато стигнем на мястото, аз просто правя сцената, без да се представя. Не съм сигурна какво знае или не знае.

Джулиани беше широко подиграван и критикуван, че е измамен от вас и режисьорите на „Борат“. Чувствате ли се зле за това?

Филми като този показват истинската същност на хората. Ще покаже истинските цветове на Жанис. Ще покаже истинския характер на [Джудит Дим Евънс] , дамата в синагогата. Ще покаже истинския характер на Руди. Вие носите отговорност за собствените си решения. Така че, не, не се чувствам зле.

Какво научихте оттогава за американците, сега като живеете сред тях след излизането на филма?

Бях изключително щастлива да видя колко щастливи са хората през уикенда [след президентските избори]. Защото в моята страна са изминали години, през различни системи, когато хората не са имали право на глас. Сега виждайки, че хората всъщност гласуват, а по всички улици хората празнуваха и плачеха, танцуваха и пееха. Това беше може би едно от най-красивите неща, които съм виждала в живота си. Беше наистина вдъхновяващо, виждайки, че за първи път в историята има жена-вицепрезидент. Както във филма, жените могат всичко. И понякога можем да го направим по-добре.