София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Томислав Дончев: Каквато и политика да водим, в режим на свобода на словото, ще чуем критики

Вицепремиерът коментира актуалните теми в страната
13 сЕвроком 719

Никога не съм си мислил, че коронавирусът съществува или дали той е в състояние да убива. Каквито и приказки да чувате: грипче, леко заболяване, този вирус е в състояние да поразява не само възрастни, но и млади хора. Независимо какви мерки предприема държавата най-важна е личната отговорност. Човек, който сам не е в състояние да се грижи за себе си и за близките си не може да бъде опазен от държавата. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на Нова телевизия.

"Да кажем кой е виновен за неспазването на мерките е разговор в черно и бяло. Светът е много по-сложен и шарен от това да се определя по черно и бяло. Държавата се опитва да предприеме целия спектър от мерки, който е необходим. Каквато и политика да се води, в режим на свобода на словото и демокрация ще чуем всякакви критики. Пролетта, когато беше голямото затваряне в България, трябваше да спечелим време, за да пренастроим системите, медицинските специалисти да бъдат готови да се борят със заразата. Тогава единственото, което беше достъпно бяха медицинските протоколи от Китай", каза още той.

"Има разкрити достатъчно легла, дори запълняемостта на леглата в повечето области е под 50%. Става въпрос за логистика, а съвсем отделен въпрос е, че не всеки, който е хванал коронавирус е нужно да влиза в болница. Очаква се най-тежкия натиск на пика на пандемията да е през декември. Науката все още знае относително малко за заболяването, но дори и без ваксина, това, че 1% вече се е срещнал с вируса това също значи много", коментира вицепремиерът.

Томислав Дончев коментира, че преговорите за ваксината се водят на ниво Европейски съюз. "Изборът за ваксина не се прави от политиците, а от българските медици и учени. Към момента одобрена за ползване ваксина няма. България трябва да гарантира безопасна ваксина безплатно, а и тя ще е по желание. Според мен прилагането на ваксината трябва да стане еднакво за всички държави и при най-уязвимите групи".

"Ние се борим между две злини - здравният риск и това, че рискуваме едно поколение да остане без адекватно образование. България се справи чудесно с дистанционното обучение. В момента учениците водят пълноценен образователен процес", каза още той.

"Ген. Мутафчийски не се е оттеглил, той има възможност да изпълнява задълженията си и съм убеден, че ще имате възможност да го чувате и да го виждате. Колкото до доц. Атанас Мангъров в крайна сметка той си изпълнява задълженията на лекар, такъв, какъвто е. Това, че има по-различно и по-нюансирано мислене, значи той е част от този обществен публичен дебат. Голяма част от обществото също участва в този дебат. Имаше слогани "Маските са, за да мълчите", някои горяха маски, други пък имаха панически прояви и страх да излязат от вкъщи. Лидерите на мнения в едната и другата посока сигурно трябва да бъдат слушани", коментира Томислав Дончев.