София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Тръмп нарече Турция и кюрдите „деца“

И двете страни са приятели на Америка

Тръмп нарече Турция и кюрдите „деца“

И двете страни са приятели на Америка

7 месецаПолитика 7 Боряна Райчева


Американският президент Доналд Тръмп сравни кюрдите и Турция с деца в свое изказване за обстановката в североизточна Сирия.
„Понякога трябва да им се даде малко да воюват. После хората разбират колко жестоки са войните. То е все едно да имаме две деца – трябва да им позволим да се побият помежду си, а след това да ги разделим“, - каза американският лидер пред свои привърженици в Тексас.
„Биха се няколко дни и то доста ожесточен. Кюрдите са наши приятели, Турция също ни е приятел, но воюват... Беше е ужасно... Не успяха да се споразумеят... Ние отидохме там и им казахме, че искаме почивка“, - добави Тръмп.
Вчера в Анкара се състоя консултация между американската и турската делегация под председателството на вицепрезидента на САЩ Майкъл Пенс и турския лидер Реджеп Ердоган. Американските представители отидоха на визита в Турция, за да убедят ръководството на републиката да прекрати военните действия в Сирия. В края на преговорите Пенс заяви, че Турция се е съгласила да спре операцията за 120 часа, за да може кюрдските отряди от коалицията „Демократични сили на Сирия“, да напуснат пограничната зона за безопасност.