София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

ЦИК иска протоколите за запечатване на помещенията на вота

Комисията изпрати писмо до всички районни кметове в столицата

6 мПолитика 148 Васил Василев

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши тази сутрин малко преди 11.00 часа да изпрати писмо до всички районни кметове на територията на Столичната община с копие до кмета на София Васил Терзиев и вътрешния министър Калин Стоянов до 12.00 часа да предоставят на избирателната комисия заверени копия от протоколите за помещенията, в които се съхраняват неизползваните ролки с хартия за машините.

ЦИК иска протоколите за запечатване на помещенията и протоколите от всички последващи отваряния на тези помещения. "Тези протоколи по принцип трябва да се изпращат в ЦИК, не е нещо необичайно изискването за всички тези протоколи", подчерта председателят на комисията Камелия Нейкова.

Повод за решението на ЦИК е вчерашното писмо на кмета на София Васил Терзиев до ЦИК, че хартията за машините от предишния вот се пази в специално запечатани помещения. Тя е част от доказателствата по делото, което се води в административния съд за местните избори в столицата, и затова няма как да бъде унищожена, обяснява Васил Терзиев в писмото си.

На днешното заседание стана ясно и че в ЦИК няма постъпила информация дали във всички останали общини хартията за машините е унищожена. Тъй като за някои общини липсва тази информация, ЦИК реши да изпрати ново писмо до всички кметове и областни управители да предоставят тази информация. Това трябва да се случи до 12.30 часа днес, но секретарят на ЦИК Севинч Солакова подчерта, че по този начин ЦИК не иска да контролира общините, а само да има тези данни.

"Тази информация се предоставя за сведение, а отговорността е на всички, до които е изпратено указанието на Централната избирателна комисия. ЦИК не може да се занимава и с отговорностите на кметовете и областните управители", подчерта тя.