София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

 Учени: В действителност в света има шест пъти повече случаи на коронавирус

Въз основа на анализа на смъртността в 15 страни
6 сЗдраве 444 Боряна Райчева

Броят на хората, заразени с коронавирус в света, е шест пъти повече, отколкото показва официалната статистика, според учени от Австралийския национален университет в Канбера, чиито открития са публикувани в британското научно списание Royal Society Open Science.

За изследването учените са използвали метода на ретроспективен анализ. Те изхождат от броя на смъртните случаи и изчисляват колко хора трябва да бъдат заразени, за да се постигне тази смъртност.

Въз основа на анализа на смъртността в 15 страни (включително страните от Европа, Южна Америка, Австралия и други) с общо население от 817 милиона души, учените са стигнали до заключението, че от 28 март до 31 август 2020 г. истинският процент на инфекция е бил 6,2 пъти по-висок отколкото е посочено в статистиката въз основа на тестовете. Според изследователите това се дължи на голям брой фалшиво отрицателни резултати, на факта, че мнозина крият  заболяването си, както и на липсата на тестове в много страни. Така например, според австралийски учени, в Италия броят на хората, заразени с коронавирус, е 17 пъти по-висок, в Австралия - 5 пъти по-висок от посочения в докладите.