София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Училището в село Чепинци сред отличниците на матурата

Рекордно ниски оценки по БЕЛ

Училището в село Чепинци сред отличниците на матурата

Рекордно ниски оценки по БЕЛ

11 месецаОбразование 11 Боряна Райчева


Училището в смолянското село Чепинци е сред отличниците на втората матура по избираем предмет, провела се през 2019-та година, това показват обобщените данни  на МОН за представянето на зрелостниците. От общо завършващи 26 деца в средно училище "Христо Ботев" в селото, 22 -ама са се явили на матура по биология, като всички те са изкарали шестица. Така училището в село Чепинци е единственото изключение за учебно заведение в първата десетка извън София, Пловдив, Варна и Бургас.
 
При матурата по БЕЛ изключения няма. Хегемонията на трите най-големи града у нас - София, Пловдив и Варна е пълна, а на първо място по брой отличници по литература е немската гимназия в столицата.
 
Оказва се обаче, че като цяло резултатът по БЕЛ тази година е рекордно нисък. Средната оценка на явилите се зрелостници по този предмет е "Добър 4,06". Това е най-слабото представяне от 2008-ма година насам, когато е въведен форматът.
 
Завършващите са срещнали затруднения при преразказа, като е намалял процента на получилите максимален брой точки на тази задача, сравнено с миналата година. 
 
Според представените данни от просветното ведомство дванадесетокласниците се справят успешно с променливото "я", поставянето на "о" и "у" в думите, разпознаване на мотиви и образи в произведение и възприемане на смисъла на текст.