София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

В Ню Йорк съкращават до 72 000 здравни работници, които не са се ваксинирали

Tова представлява около16% от болничните служители в мегаполиса
25 сЗдраве 327 Николай Парашкевов

В болниците в Ню Йорк започнаха да уволняват или да спират от работа здравни работници за нарушаване на щатска заповед за ваксинирането им срещу COVID-19.

В резултат на това се наложи някои болници да отложат плановите операции или да ограничат други от медицинските си услуги заради недостиг на персонал, съобщават световните медии.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио каза на пресконференция, че болниците в града все още не виждат голям ефект от заповедта, добавяйки, че се притеснява за други райони на щата, където нивата на ваксинации са още по-ниски.

Около 16% от 450 000 болнични служители в Ню Йорк, или близо 72 000 души, не са напълно имунизирани, което засилва опасенията, че трябва да се предприемат действия, за да се избегне недостиг на медицински персонал.

Щатският здравен департамент на Ню Йорк издаде заповед миналия месец, според която всички здравни работници трябва да получат поне първа доза от COVID ваксина до 27 септември, което предизвика бързане в болниците за ваксинация на техните служители.

"Здравните работници, които са уволнени заради отказ да се ваксинират, няма да отговарят на условията за осигуряване при безработица, освен ако не са в състояние да предоставят валидно одобрено от лекаря искане за медицинско облекчение на това изискване", съобщиха от кабинета на губернатора на Ню Йорк Кати Хочъл.

Междувременно федерален апелативен съд постанови, че властите в Ню Йорк могат да разпоредят на всички учители и училищен персонал да бъдат имунизирани срещу коронавирус, като по този начин отмени предишното решение, което отлагаше изискването за ваксинация на преподавателите.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!