Начало Новини Предавания На живо

В Първомай не искат сами да дезинфекцират дворовете си

Част от хората там нямат банкови сметки, за да получат парите си

В Първомай не искат сами да дезинфекцират дворовете си

Част от хората там нямат банкови сметки, за да получат парите си

7 месецаОбщество 24Боряна Райчева


Жителите на селата в община Първомай отказват да дезинфекцират сами дворовете, в които са отглеждали вече умъртвените си прасета, този проблем коментира пред БНТ кметът на село Виница Тодор Тодоров. 
 
Тодоров обясни, че причините за това нежелание са няколко. От една страна, повечето от населението на селата в общината е възрастно и не  разполага с банкови сметки, по които държавата превежда обещаните за дезинфекция 300 лева на двор. Освен това, имало да се попълват твърде много документи, с които жителите също не можели да се справят. На трето място, отказът се дължал на забраната 12 месеца след почистването стопаните да не могат да обработват дворовете. Въпреки че тази забрана важи дори и без извършването на задължителното хигиенизиране, местните считат, че ако я прескочат, това може да им се размине.
 
Кметският наместник на село Дебър допълни, че 50% от стопаните там са дезинфектирали своите стопанства, но на своя глава. 
 
"Има дадени препарати, препоръчани от БАБХ, но в кметство Дебър няма нито един попълнен констативен протокол, тъй като и самите кметове се затрудняват в тяхното попълване заради липса на информация.", обясни кметският наместник.